کشت ذرت

کشت ذرت

کشت ذرت      تاریخ درج: 1397/3/7

ذرت یکی از اصلی ترین و مهم ترین غلات زراعت جهت تأمین مواد غذایی به شمار می رود که از نظر سطح کشت بعد از گندم و برنج قرار دارد. گیاه ذرت مواد قندی، نشاسته و همچنین مواد معدنی زیادی دارد که یکی از بهترین گیاهان برای تولید علوفه سبز، سیلو و دانه است. مهمترین مناطق کشت ذرت در ایران استانهای فارس، مغان، اردبیل، مازندران، گرگان و اطراف تهران می باشد. 

خاک مناسب ذرت

ذرت در خاکهایی به خوبی رشد می کند که دارای بافت لومی، عمیق، نفوذ پذیری مناسب، حاصلخیز، مواد آلی کافی و با عناصر غذایی متعادل باشد. خاک شور برای این گیاه مناسب نیست.

گرما

ذرت برخلاف دیگر غلات (گندم و جو) نیاز به گرما و حرارت زیاد خورشید دارد که برای رشد گیاه بسیار مناسب می باشد. بهترین درجه حرارت در طول دوره رشد بین 35-30 درجه سانتی گراد است.

رطوبت

در زراعت مسئله نیاز گیاه به آب بسیار مهم است. بطورمتوسط این گیاه به 342 واحد آب نیاز دارد. در کشت اول در حدود 8000 متر مکعب و در کشت دوم 6500 متر مکعب آبیاری مناسب است. مرحله رشد سنبله ها تا پر شدن دانه ها حساس ترین مرحله زندگی ذرت نسبت به آب است که مدت آن 50 روز می باشد.

 

عملیات کاشت ذرت

یکی از مهمترین روش زراعی برای دستیابی به حداکثر محصول کاشت می باشد. در این مرحله قرار دادن تعداد بذر در زیر خاک دارای اهمیت ویژه ای است. از دستگاه ردیفکار می توان برای قرار دادن تعداد بذر در عمق مناسب و با فواصل منظم بر روی ردیف با دقت زیاد استفاده کرد.

انواع کاشت

کاشت به دو صورت هیرم کاری یا خشک کاری انجام می شود.

در کشت هیرم کاری ابتدا زمین را 10-7 روز پیش از کشت آبیاری می کنند بنابراین باعث رشد علف های هرز شده و آن ها را از بین می برند و همچین باعث یکسان شدن رطوبت در سطح زمین می شود.

در کشت خشک کاری بعد از کاشت بذر، زمین آبیاری می شود.

برای کاشت ذرت می توان از بذر افشانهای مخصوص (مکانیکی، پنوماتیک) استفاده کرد که تراکم را کترل می کند و همچینین فاصله پشته ها یا خطوط کاشت 75 سانتی متر و عمق کاشت 7-5 سانتی مترمی باشد. در خاک های سنگین و مرطوب کاشت در کمترین عمق و در خاکهای سبک بیشترین عمق نیاز است که 12- 10 سانتی متر می باشد.

میزان بذر برای ذرت دانه ای 25-20 کیلوگرم و برای ذرت سیلوئی 35-30 کیلوگرم است.

فاصله بوته ها بر روی ردیف برای ذرت دانه ای 20-15 سانتی متر و برای ذرت سیلویی و علوفه ای 20-10 سانتی متر می باشد.

 

عملیات داشت ذرت

انجام به موقع عملیات داشت مزرعه دارای اهمیت زیادی است که مراحل آن عبارتست از آبیاری، کود سرک، مبارزه با علفهای هرز، خاکدهی پای بوته و سایر مواظبتهای زراعی می باشد.

آبیاری

زمان آبیاری در عملیات داشت بسیار اهمیت دارد. هنگامی که ارتفاع بوته ها به 10 تا 12 ساتی متر می رسد نیاز به آبیاری می باشد. در کشت بطریق خشکه کاری آبیاری بلافاصله بعد از عملیات کاشت آغاز می شود. نوبت آبیاری با توجه به شرایط آب و هوا، بافت خاک متفاوت است و معمولأ بین 7 تا 12 روز انجام می شود.

کود سرک (اوره)

ذرت نیاز شدید به عناصر غذایی موجود در خاک از طریق کود دارد. ازت متابولیسمی است که از ضروری ترین نیازهای ذرت به شمار می رود و باعث رشد گیاه می شود.

عملیات کولتیواتور

کولتیواتور با اهداف خاکدهی پای بوته، مبارزه مکانیکی با علفهای هرز و افزایش تهویه در عملیات داشت محصول انجام می شود.

این عملیات در زمانی که رطوبت خاک در مرحله ظرفیت مزرعه (فیلد کاپاسیتی) باشد و در مرحله رشد ذرت نیز زمانی که بوته ها 6 برگی باشند انجام می شود.

 

عملیات برداشت ذرت

ذرت دانه ای

زمان برداشت ذرت دانه ای بر اساس میزان آب دانه ها موقعی می باشد که پوسته براحتی از بلال جدا شود.

ذرت سیلوئی

زمان مناسب برداشت ذرت سیلوئی قبل از ذرت دانه ای بوده و گیاه 75-70 درصد آب دارد که در مرحله شیری- مومی است. درصد ماده خشک گیاه حدود 30 درصد تا کل تولید باشد.

 

 

 

 

   قیمت ارزها

   قیمت سکه و طلا